28 мај 2014

Културни приказни: Трибина “ЕУ/Балкан – литература/инклузија”

Во Средата, 28 мај, во 11:00 часот, трибината насловен “ЕУ/Балкан – литература/вклучување” кој се одвиваше во ЕУ ИнфоЦентарот, како составен дел од активностите на ПРО-ЗА Балкански литературен фестивал. Трибината, дел од серијата настани на ЕУ ИнфоЦентарот, беше исто така организиран по повод Ден на Европа 2014.

 

Форумот, чиј модератор беше проф. Д-р Елизабета Шелева, вклучуваше обраќање за темата на форумот од писателите гости на фестивалот од регионот (Турција, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Србија), национални писатели,* учесниците од програмата на асоцијацијата на фестивалот - the festival fellowship programme participants *, како и членовите на уметничкиот одбор на фестивалот.

 

Меѓународниот ПРО-ЗА Балкански литературен фестивал, организиран од издавачката куќа ИКОНА, беше одржан по втор пат во Скопје, од 27-29 мај во Младинскиот Културен Центар. Главната цел на фестивалот беше поврзувањето на писатели, издавачи, агенти за литература и организатори на литературни фестивали од Балканот и Европа, се со цел да се помогне во креирање на циркулација од превод на дела и автори.

 


/></a></html>