9 Мај 2016

Културни приказни: „Британски автори од колекцијата на ОСТЕН“

По повод 9 мај – Денот на Европа, Делегацијата на Европската Унија, Британскиот совет и ОСТЕН ги претставуваат Британските автори од колекцијата на ОСТЕН Музејот на цртежи.

Активностите ќе се состојат од:

12:00, среда, 11 мај 2016, ЕУ Инфо центар

Разговор со Гил Хедли, куратор и консултант за современа уметност од Лондон на тема: „Современата сцена на уметноста во Велика Британија и  Британските уметници од колекцијата на ОСТЕН“

20:20, четврток, 12 мај 2016, Галерија ОСТЕН

Изложба „ Британски уметници од колекцијата на ОСТЕН Музејот на цртеж“

На изложбата ќе бидат претставени одбрани дела од британските автори:

Френсис БЕКОН Питер БЛЕЈК Лин ЧАДВИК Кристофер КОР Тони КРЕГ Трејси ЕМИН Елизабет ФРИНК Ричард ХАМИЛТОН Дамиен ХРСТ Дејвид ХОКНИ Бен ЏОНСОН Ален ЏОНС Хенри МУР Бен НИКОЛСОН Данкан Морис ОПЕНХЕЈМ Крис ОР Едуардо ПАЛОЦИ Патрик ПРОКТОР Мик РУНИ Тревор САТОН Џо ТИЛСОН

Бритнската национална колекција во ОСТЕН Музејот на цртеж се состои од 122 автори со околу 200 дела. Меѓу другите, тука се наоѓаат делата на Хенри Мур, Дамиен Хрст, Дејвид Хокни, Френсис.

Повеќе информации за колекцијата:  http://www.ostenmuseum.mk/national/c )

Повеќе информации за кураторот: http://www.gillhedley.co.uk


/></a></html>